my 1st entry tentang masakan, saje masukkan dlm blog walaupun bukan tukang masak yg hebat.. cukup la sekadar penambat hati suami & anak2.. lgpun klau lupa resepi leh tgk blog balik kan??
aku masak kari ni 2 weeks ago.. Disebabkan takde stok santan kat umah masa tu, my husband suggest kari mamak coz aku baru je borong tomato kat pasar malam..resepi aku minta dari mak..TQ and sedap sgt..
bahan2 dan cara memasak untuk hidangan 2-3 org:
- 3 biji tomato saiz sederhana di blender sekali dengan 1 biji bawang besar dan 10 batang cabai kering @ 2 sudu serbuk cili..
- tumis 3biji bawang merah , 2 ulas bawang putih, sepotong halia, daun kari dan halba campur sehingga kekuningan dan naik bau.
- masukkan rempah kari ikan (1 peket kecil) dan tumiskan sehingga pecah minyak..
- masukkan bahan yg sudah diblender tadi.. dan ikan (saya prefer ikan kayu @ ikan merah)
- masukkan sekeping kecil asam gelugur.. (kenapa kecil? supaya kari tidak masam sgt coz dah ade tomato..)
- masukkan garam secukup rasa dan bendi+ tomato sebagai hiasan..
No comments:
Post a Comment